Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/chroot/home/minimump/getcloser.hu/html/semina/wp-content/themes/magicreche/dynamic.css) is not within the allowed path(s): (/chroot/home/minimump/semina.hu:/home/minimump/semina.hu:/opt/remi/php54/root/usr/share/pear:/usr/share/pear:/home/sessions:/tmp) in /chroot/home/minimump/semina.hu/html/wp-content/themes/magicreche/framework/plugins/option-tree/includes/ot-functions.php on line 235

Blog

Segítség! Jó szülő vagyok?!

Tippek ahhoz, hogyan hozza ki magából ez ember szülőként a legtöbbet.

A legelső és legfontosabb dolog, amit meg kell érteni a témával kapcsolatban az, hogy nincs olyan hogy tökéletes szülő. Természetesen lehet és kell is törekedni a tökéletességre, de soha nem szabad megfeledkezni arról, amit Mahatma Gandhi mondott: „Nem kell tökéletesen, csak őszintén!”Szülőként sem szabad az embernek azzal frusztrálnia magát, hogy hibázik, főként mert szülőnek lenni különösen nehezített terep. Az ember egyszerre ápoló, gondozó, tanító, példakép, szakács, bohóc, barát, tanácsadó, stb. Márpedig ennyi szerep közt egyensúlyozva elkerülhetetlen, hogy az ember néha megbillen, és itt-ott vét egy-egy hibát, és ezzel nincs is az ég adta világon semmi gond addig, amíg őszintén megvan benne a vágy, hogy jó szülő legyen és a gyerekeinek minden fizikai illetve lelki igényére maximálisan odafigyeljen. Ráadásul van még egy jó hírem: a jó szülővé válás tanulható.

Nézzünk, mire illik hát odafigyelni gyermekeinkkel kapcsolatban:

1)      Feltétel nélkül szeressük őket! Ez az első és legfontosabb dolog. Minden egyéb csak másodlagos. Ha az embert szeretik, az hihetetlen mértékben növeli az önbizalmát. Márpedig mi hajt minket, ha nem az önbizalmunk, az önmagunkba vetett hitünk? Parents-kissing-babyEgy életre meghatározó gyermekünk számára, az hogy mennyire sajátítja el azt a képességet, hogy higgye magában, és tiszta önképpel rendelkezzen. Az egészséges önkép kialakulásához viszont elengedhetetlen az irányába tanúsított feltétel nélküli szeretet. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb trükk az, hogy a szeretettel sosem szabad fenyegetni (Ha nem fogadsz szót, nem foglak szeretni!) vagy büntetni (Eltörted a vázám, nem szeretlek!) A gyerekeknek mindig érezniük kell, hogy bármit is csinálnak, ugyanúgy szeretjük őket. Alapszabály: sosem őket büntetjük, hanem a viselkedésüket, és ezt számukra is egyértelművé kell tennünk. (Életem, szeretlek, de csúnyán viselkedtél, ezért most akkor egy napig nem mehetsz biciklizni. Rendben?) Ezért, ha rosszat csinál, szóljunk rá, beszélgessünk el vele, ha úgy látjuk jónak, akár valamely enyhe büntetésben is megegyezhetünk vele, viszont mindezt nyugodt hangon, semmiképp se üvöltözve tegyük, és utána mindig öleljük meg, és mondjuk el neki, mennyire szeretjük. Ha belegondolunk, nem is olyan nehéz, nem? És mégis olyan nagyon sokat számít! Rajta, hát, kedves szülők! Csak rajta!

2)      Beszéljük velük nyíltan, őszintén és mindig hallgassuk meg őket! Magyarán, kezeljük őket partnerként. attentive listeningFontos, hogy a gyerekek merjenek bízni bennünk, márpedig ez csak akkor fog menni, ha kölcsönösen meghallgatjuk egymást, és tiszteletben tartjuk egymás érzéseit és véleményét. Biztassuk őket arra, hogy elmondják, mire vágynak, mi foglalkoztatja vagy bántja őket, majd pedig adjunk tanácsot, beszéljük át a dolgot velük, de sose nevessük ki őket vagy bagatellizáljuk el azt, ami nekik fontos. És persze mi magunk is osszuk meg velük bátran a gondolatainkat, kérjük ki a véleményüket, hogy érezzék, igenis számítanak. Ezzel olyan mintát adhatunk nekik, ami a későbbi kapcsolataik szempontjából is meghatározó lesz.

3)      Törekedjünk arra, hogy az együtt töltött idő valóban minőségi idő legyen! Manapság mindenki rohan, sajnos viszonylag kevés lehetőség van arra, hogy sok időt töltsön együtt a család. Amennyiben ezen nem tudunk változtatni – mert van úgy, hogy nem tudunk – legalább arra figyeljünk, hogy az együtt töltött idő minőségi legyen. Menjünk közösen kirándulni, sportolni, vagy csak listeningegy hosszú sétára, főzzük meg együtt a vacsorát, vagy csak egy szelet vajas kenyér mellett meséljük el, kinek-milyen volt a napja, olvassuk el közösen az esti mesét, nézzük meg a kicsi rajzát az oviból és beszélgessünk róla, stb. Sosem kell nagy dolgokra gondolni. A lényeg, hogy a család együtt legyen és beszélgessen! Ne a tévét nézze, ne telefonáljon, ne dolgozzon, hanem egy-két órára tegyen félre minden mást,és csak egymásra figyeljen! Ha ez néha mégsem sikerül, akkor pedig magyarázzuk el gyerekünknek, hogy sajnos ma nem tudnánk úgy odafigyelni rá, ahogy szeretnénk, ezért a megértését kérjük, és másnap ígérjük, mindent bepótolunk, és csak rá figyelünk. Meg fogja érteni! Sőt, akár büszke is lesz, hogy partnerként kezeljük. Fontos viszont, hogy a szavunkat másnap be is tartsuk!

4)      Járjunk nyitott szemmel, hogy gyermekünk rejtett képességeit felfedezzük, és segítsünk neki a tehetségét kibontakoztatni! Parent and child guitarAhhoz,hogy a gyerekek kihozhassák magukból a legtöbbet, arra van szükségük, hogy minél több mindenben kipróbálhassák magukat. Szülőként tehát az az ember feladata, hogy minél több impulzussal tarkított, minél stimulálóbb környezetet teremtsen a gyerekei számára. Karoljuk fel a dolgokat, amelyek iránt érdeklődik, ismertessük meg könyvekkel, vigyük színházba, moziba, sportolni, gazdagítsuk új élményekkel – és összpontosítsunk olyan célokra, amelyeket reálisan nézve el tud érni. És persze mindig-mindig bátorítsuk és dicsérjük meg – mindenért!

Hála az égnek, nem is olyan nehezen kivitelezhető dolgok ezek, mégis annyit számítanak, és már maga próbálkozás öröm mind a szülő, mind a gyerekek számára – csak erre gondoljunk!

No Comments Yet


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>